Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΦΟΡΟΙ, ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ

ΦΟΡΟΙ, ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ.pdf Γιώργος Π. Τριανταφυλλόπουλος

2 σχόλια:

Dyer είπε...

Ενώ έχεις κάνει μια πολύ ολοκληρωμένη δουλειά παρασύρεσαι σε κάποια σημεία από τα πιστεύω σου και εξάγεις συμπεράσματα που δεν προκύπτουν με τα δεδομένα που αναφέρεις.
Ξέρεις καλά την χρήση των αριθμών και πως μπορείς απ’ αυτούς να βγάζεις τα συμπεράσματα που επιθυμείς. Αλλά έτσι δεν είσαι αρκετά διαλεκτικός.
Κάποιες παρατηρήσεις:
1. Γράφεις «Στο διάγραμμα 5 βλέπουμε πως η έμμεση φορολογία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 37,8% των συνολικών φορολογικών εσόδων ποσοστό που βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο και της ΕΕ των 27 και της ευρωζώνης με ποσοστά 37,7% στην ΕΕ των 27 και 36,2% στην ευρωζώνη».
Ειλικρινά πιστεύεις ότι το 37,8 έχει διαφορά από το 37,7 ή ακόμα και από το 36,2. Είναι διαφορές που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει βαριά έμμεση φορολογία. Είναι ακριβώς στο μέσο όρο αλλά έτσι όπως το γράφεις αποδυναμώνεις το επιχείρημα της φορολογικής ανισότητας.
2. Αν κάποιος κάνει τον κόπο και επεξεργαστεί λίγο το διάγραμμα 10 θα διαπιστώσει τα εξής. Στην Ελλάδα έχουμε στην άμεση φορολόγηση για τα ΦΠ 4,7% του ΑΕΠ όταν στην ΕΕ είναι 8,2% δηλαδή το 57% του ευρωπαϊκού μέσου όρου ενώ στα ΝΠ έχουμε 2,6% όταν στην ΕΕ είναι 3,6 % δηλαδή το 73% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Συνεπώς η απόκλιση από τους μέσους όρους της ΕΕ είναι πολύ μεγαλύτερη στα φυσικά πρόσωπα απ’ ότι στα νομικά. Συνεπώς το συμπέρασμα ότι η απόκλιση των εσόδων από την άμεση φορολογία οφείλεται περισσότερο στα φυσικά πρόσωπα και λιγότερο στα νομικά κόντρα στο συμπέρασμα που συνάγεις. Το αντικειμενικό πρόβλημα λοιπόν των μειωμένων εσόδων με το σκεπτικό σου μπαίνει σε λάθος βάση και φυσικά με τέτοια συμπεράσματα ποτέ δεν θα λυθεί.
3. Η παραοικονομία είναι κάτι διαφορετικό από την φοροδιαφυγή. Αποστερεί βέβαια το κράτος από έσοδα, καταλήγει δηλαδή σε φοροδιαφυγή είναι όμως ένα σπορ μεταξύ των φορολογούμενων. Στην παραοικονομία συμμετέχουν όλοι όσοι δεν έχουν φορολογική συνείδηση και δεν νομίζω ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν περισσότερη από τους αυτοαπασχολούμενους. Ενδιαφέρουσα η ανάλυση για την ιστορία της αυτοαπασχόλησης στη Ελλάδα αλλά στην παραοικονομία συμμετέχουν όλοι. Αλλού είναι η δυναμική που την γεννά και πάλι θα πω το κλασσικό ότι με λάθος συμπεράσματα προβλήματα δεν λύνουμε.
Θα σταματήσω εδώ τα σχόλια μου και θα συμπληρώσω μόνο ότι στη φοροδιαφυγή θα πρέπει να βάλουμε και κάποια ποιοτικά κριτήρια. Δεν είναι το ίδιο η φοροδιαφυγή ενός συνταξιούχου που δεν παίρνει απόδειξη για να γλιτώσει το ΦΠΑ από την φοροδιαφυγή της πολυεθνικής μέσω των θυγατρικών. Στην ανάλυση που κανείς και οι δυο αποστερούν το κράτος από έσοδα όμως είναι το ίδιο; Ο συνταξιούχος δεν θα τα δώσει στο κράτος το ΦΠΑ αλλά κάπου στην αγορά θα το ρίξει ενώ η πολυεθνική θα τα βγάλει από την αγορά.

eparistera είπε...

Dyer σε χαιρετώ και σου εύχομαι καλή χρονιά. φυσικά και δε μπορώ να είμαι αντικειμενικός. Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα στα κοινωνικά, πολιτικά, ιστορικά και φιλοσοφικά πεδία. Η διαφορά μου από άλλους είναι πως εγώ το παραδέχομαι και προσπαθώ να βγάζω απέξω τις πολιτικές και φιλοσοφικές μου πεποιθήσεις όταν προσπαθώ να διερευνήσω ένα πρόβλημα. Άλλοτε τα καταφέρνω περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο. Γι αυτό είναι και ελεύθερα τα σχόλια για να με επαναφέρουν στην τάξη. Νομίζω πως όταν παρεκτρέπομαι δεν οδηγούμε σε λάθη αλλά μάλλον σε καμιά υπερβολή. Τα συμπεράσματά μου δεν βγαίνουν πάντως θεωρώντας ως το σωστό αυτό που συμβαίνει στην ΕΕ. Θεωρώ απαράδεκτο το φορολογικό σύστημα και στην ΕΕ. Τα στοιχεία από την ΕΕ παραθέτονται για να υπάρχει κάποια βάση σύγκρισης. Πιστεύω πως η έμμεση φορολογία πρέπει να καταργηθεί σταδιακά και να φορολογείται το εισόδημα και μόνο. Στα επιμέρους τώρα:
1. Η διαφορά μεταξύ της έμμεσης φορολογίας στην Ελλάδα και στο μέσο όρο της ΕΕ δεν είναι πράγματι σημαντική. Θεωρώ πως είναι εξαιρετικά υψηλά σε όλη την ΕΕ. Από κει προκύπτει ουσιαστικά το συμπέρασμα. Ξαναδιαβάζοντας τώρα το κείμενό μου διαπιστώνω πως υπάρχει λάθος εκεί που γράφω « Αφού όμως το ελληνικό δημόσιο έχει από τα χαμηλότερα φορολογικά έσοδα μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης και ταυτόχρονα τους υψηλότερους έμμεσους φόρους η ανισορροπία δε μπορεί παρά να οφείλεται στην άμεση φορολογία». Το λάθος βρίσκεται στο «υψηλότερους έμμεσους φόρους». Η διατύπωση θα έπρεπε να είναι: «έμμεσους φόρους στο κοινοτικό μέσο όρο».
3. Το ζήτημα της παραοικονομίας συνδέεται άμεσα τόσο με τα φορολογικά έσοδα όσο και με το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων. Καθόλου δε λέω πως στην παραοικονομία συμμετέχουν μόνο οι αυτοαπασχολούμενοι. Προσπαθώ απλά να αναδείξω πως η φοροδιαφυγή δεν είναι ούτε θέμα παιδείας ούτε θέμα γενετικής προδιάθεσης. Είναι θέμα κοινωνικών αντικειμενικών συνθηκών. Στις χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό μισθωτών η φοροδιαφυγή είναι μικρότερη γιατί απλά δεν μπορούν να την αποφύγουν.
Ακριβώς αυτό το ποιοτικό στοιχείο που αναφέρεις στο τέλος προσπαθώ να εισαγάγω στο κείμενό μου.
Να είσαι καλά Dyer και ευχαριστώ. Είδες; Πολλοί μαζί κάτι καταφέρνουμε.

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...