Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

Γιώργος Π. Τριανταφυλλόπουλος

4 σχόλια:

grsail είπε...

Το διάβασα, όπως πάντα, χωρίς να κάνω διάλλειμα ούτε να ανοιγοκλείσω βλέφαρο. Οι επιπτώσεις της υιοθέτησης ενός ενιαίου, σκληρού (δηλ. κατά το δυνατόν σταθερού) νομίσματος εντός της ευρωζώνης χωρίς μηχανισμούς ανακύκλωσης πλεονασμάτων από το ‘κέντρο’ στην ‘περιφέρεια’ και χωρίς εξισορροπητικές μεταβιβαστικές πληρωμές νομίζω πως φαίνονται πολύ καθαρά στο κείμενό σου.

Νομίζω όμως πως θα άξιζε ίσως τον κόπο να εξηγηθεί καλύτερα το πως η υιοθέτηση της πολιτικής σκληρού νομίσματος εντός μιας και μόνον χώρας οδηγεί στην οικονομική ισχυροποίηση και τον υπερβάλλοντα αποθησαυρισμό της οικονομικής ελίτ αυτής της χώρας. Εγώ τουλάχιστον, δυσκολεύομαι να το καταλάβω.

eparistera είπε...

Γειά σου grsail. Εξαρτάται κυρίως για το πια χώρα μιλάμε. Με το σκληρό νόμισμα επιτυγχάνεται η σταθερότητα στην αξία των περιουσιακών στοιχείων πολύ περισσότερο αν αυτά είναι χρήματα. Ταυτόχρονα έχουμε εισροή κεφαλαίων από άλλες χώρες με αποτέλεσμα φτηνό χρήμα να βρίσκεται στη διάθεση των αστικών τάξεων. Αν ταυτόχρονα το νόμισμα είναι και διεθνές αποθεματικό νόμισμα τότε, μια και οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές γίνονται με αυτό, όλες οι χώρες αναγκάζονται να αγοράζουν το συγκεκριμένο νόμισμα πληρώνοντας νταβατζιλίκι. Δε ξέρω αν μπόρεσα να καλύψω την απορία σου.

grsail είπε...

Ναι, ευχαριστώ θερμά. Ως άνεργος με πτυχία και μεταπτυχιακά έχω εφόδια αλλά και πολύ χρόνο για να το δουλέψω κι άλλο στο μυαλό μου :-))

eparistera είπε...

Να είσαι καλά. Δουλεψέτο και τα λέμε

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...